Retete

Gulas unguresc traditional

Va propunem un Gulas din carne de vita cu galuste si cartofi (de altfel cea mai cunoscuta reteta maghiara in intreaga lume ).

Procesul de preparare este unul obisnuita, dar rezultatul este absolut gustos. Regula de aur , gulasul trebuie sa fie din carne de vita si in principiu se gateste la ceaun sau oale de fonta ,iar cartofii si galuste sa fie din abundenta.

In tara noastra sunt concursuri anuale de gatit gulas la ceaun in deosebi in partea de vest a tarii . Daca crezi ca ai 3 ore si 30 min minim la dispozitie pentru gatit , apuca-te de treaba !

Ingrediente :

  • 1 kg carne de vita
  • 50 g untura sau ulei
  • 4 cepe rosii
  • 8 cartofi de o marime medie
  • 6 morcovi
  • 1/2 telina mare
  • 1 rosie mare
  • 1 ardei verde frunze de telina frunze de patrunjel
  • 8 catei de usturoi

*sare, piper, paprica, chimen

*pentru galuste aveti nevoie de :

  • 2 oua
  • 2 linguri de apa 160 g
  • faina
  • putina sare

 

Mod de preparare :

Carnea de vita se taie cubulete Dupa ce uleiul si untura s-au incins adaugam ceapa tocata marunt si o calim (nu o prajim) Adaugam si carnea pe care o prajim pe toate partile , apoi se adauga condimentele. La 1 kg de carne puneti 2-3 linguri mari de paprica. Se amesteca bine dupa care adaugam putina apa . Se adauga boia (mare atentie la boia deoarece daca se arde isi schimba culoarea si gustul ). In aceasta formula se lasa cca 2 ore la fiert , adaugandu-se doar apa atunci cand aceasta se evapora. Focul trebuie sa fie mediu spre slab . Pana fiebe carnea aveti timp suficient sa taiati legumele deoarece acestea fierb foarte repede . Opariti rosia 10-15 sec , dati coaja jos si taiai=o cubulete . Usturoiul se toaca marunt sau se da prin presa . Adaugati toae zarzavaturile si lasati sa fiarba inca 35 minute la foc mic . Dupa ce ati pus zarzavaturile vine timpul de facut galuste . (sa nu va plictisiti :))) Bateti ouale cu furculita, adaugati sarea si apoi treptat faina. Cand nu se mai poate amesteca cu furculita, se framantati cu mana pana se obtine un aluat compact, destul demoale. Aluatul se portioneaza cu o lingura . Dupa ce s-au adaugat galustele se mai lasa la fiert cca 15 min , dupa care mancarea se ia de pe foc dar se mai lasa la odihnit 20 min .

Inainte de servire se adauga si patrunjel maruntit si putina smantana. Culori calde , foame mare … va doresc pofta buna ! ……….sa nu uitam de paine (primele 4 felii inmuiate in gulash :P)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.